top of page

Polska Warrior

Een verhaal met een hart.” staat er in het juryrapport van het Nederlands Filmfestival. Voor deze 3D animatiefilm schreef ik het verhaal. Het maakproces was net als de film zelf een groot avontuur.   

Polska Warrior vertelt het verhaal van Eryk, een Poolse jongen die met zijn vader en diens collega’s in een kleine flat woont. Hij is een absolute held in de populaire computergame Goldhunter, maar in het echte leven loopt iedereen over hem heen - zijn vader voorop. Uiteindelijk leert Eryk van zijn game-maatje Laura hoe hij zijn gameskills ook in het echte leven kan gebruiken en redt hij zijn vader heldhaftig van een verdrinkingsdood.

 

Het idee voor Polska Warrior en de samenwerking met mede-scenarist Christa de Graaf ontstond in september 2014 op het Nederlandse Filmfestival in Utrecht. Met producent André Bos, regisseur Camiel Schouwenaar en illustrator Jan van Lierde mochten we ons idee pitchen als cultureel divers jeugddrama aan het Mediafonds. Uiteindelijk lukte het om samen met vele andere vakidioten, veel liefde en doorzettingsvermogen, deze film te realiseren. Drie jaar later was de cirkel rond en won Polska Warrior op datzelfde Nederlandse Filmfestival een Gouden Kalf voor beste korte film.

2013 - 2018

In samenwerking met: Christa de Graaf 

Regie: Camiel Schouwenaar 

Producent: André Bos / Armadillo Film

Animatie: Happy Ship & Big Pixel

Illustraties: Jan van Lierden

Sandra Beerends / NTR

Mediafonds

entry.jpg

Een greep uit de juryrapporten:

International UNESCO Special Prize - Festival Prix Jeunesse 2018

"In the light of the recent refugee movements, it is too often forgotten that there is also migration within Europe - often accompanied by daily discrimination and exclusion. The protagonist in Polska Warrior, Eryk Kaminski, is the son of a Polish migrant worker in the Netherlands. He does not have any friends and cannot meet the expectations of his father. Yet in the virtual world, he is able to overcome is lack of self-confidence by becoming "Polska Warrior" - the best player in a computer game. Polska Warrior offers a new perspective on a very current issue; gaming. It illustrates in a very charming and highly qualitative manner its potential to provide children with the new playground to develop their personality while at the same time not remaining in this artificial sphere.  Thus, in the end, Eryk gathers all of his and Polska warrior's courage to solve a problem in the real world.  Both characters become one. The animated film enchants with lovely characters that break out of conventional hero and gender patterns. It Touches upon a range of conflicts and challenges which children face every day and is pictured in such a humorous way that is appeals to children and their parents equally."  

   

Nederlands Film Festival

“Deze animatiefilm is echt een feest om naar te kijken. De vormgeving is prachtig, met zeer veel oog voor detail, vol beelden die je niet snel vergeet. Op liefdevolle wijze weten de makers een heel eigen wereld op te roepen. Een wereld die bevolkt wordt door een zeer divers tableau van karakters. In Polska Warrior wordt een Pools arbeidersmilieu moeiteloos gecombineerd met de thema’s zwemles en de gesloten game-wereld. Op onnavolgbare wijze wordt dit verhaal toegankelijk voor iedereen. Een aanrader voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Een aanstekelijke film vol emotie en relativering en een overtuigende proeve van vakmanschap.”
 

Holland Animation Film Festival
“De winnaar blinkt uit in de kracht van het verhalen vertellen. Het script, de personages en hun optredens zorgen voor een diep charmant verhaal met een schitterend ontwerp. Het mooie einde is volkomen bevredigend. Een verhaal met een hart.”

22008070_1817403924953577_56557622863541
 • Cinekid Award Beste korte film (publieksprijs) 2018

 • Cinekid Award Beste Nederlandse Animatie (juryprijs) 2018

 • UNESCO Award Prix Jeunesse 2018 - München

 • Gouden Kalf - Beste korte film – Nederlands Film Festival 2017

 • Grand Prix Dutch animation – Holland Animation Film Festival 2017

 • Short Film Professional International - FICCI Frames BAF Award 2018 – Mumbai/ India

 

 • Nominatie Theme Award - Prix Jeunesse 2018, München

 • Nominatie Amazon Audience Award - Stuttgart International Festival of Animated Film 2018

 • Selectie 6th Delhi Shorts International Film Festival 2017

 • Selectie AnimaSyros International Animation Festival + Agora

 • Selectie Educatie en Go Shorty program Go Short 2018 – Nijmegen

 • Selectie Kids programma - KLIK Amsterdam Animation Festival 2017

 • Selectie Educatie en Go Shorty programma - Go Short 2018:

      Oscar® Qualifying Festival and Bafta Recognised Festival

 • Selectie Dutch Shorts 2017 - Eye International

 • Finalist Zilveren Krulstaart scenario korte film – Netwerk Scenarioschrijvers

bottom of page